LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Matematiikka ja maailmankaikkeus



Keskiviikkona 3.5 saimme Studia Generalia -luennon pitäjäksi Esko Valtaojan, jonka mielenkiintoisia ajatuksia oli kertynyt kuulemaan lukiolaisten lisäksi myös Juhani Ahon yläkoulun oppilaita sekä muita kiinnostuneita.

 

Valtaoja luennoi aiheesta "Matematiikka ja maailmankaikkeus". Ensin hän johdatti yleisön pohtimaan sitä, mitä matematiikka oikeastaan on ja kuinka sitä voi verrata mihin tahansa kieleen. Valtaoja havainnollisti hienosti sitä, miten matematiikka on arjessa koko ajan läsnä, vaikkemme sitä itse tiedostakaan. Esimerkiksi puutarhurin, automekaanikon ja älypuhelimen toiminta kaikki perustuvat matematiikkaan.


Valtaoja puhui paljon myös matematiikan ja musiikin yhtäläisyyksistä ja eroista. Molempien avulla on yritetty selittää maailmankaikkeutta. Valtaojan mukaan maailman ainoat kolme säännöllistä asiaa ovat musiikki, tähdet ja matematiikka.


Luennolla tuli mielenkiintoisesti esille se, miten paljon tiedämmekään maailmasta, mutta silti tiedämme vain hyvin vähän. Valtaojan mukaan maailmankaikkeuden koostumuksesta selvillä on vain vajaa viisi prosenttia. Loput on piemää energiaa ja pimeää ainetta, joiden sisältöä ei vielä tiedetä. "Tiedämme, miten maailmankaikkeus toimii, mutta emme välttämättä ymmärrä sitä" kiteyttää luennon sisältöä hyvin.
Luennon loppupuolella Valtaoja pohti paljon maailmankaikkeuden olemusta ja totesi, että  matematiikka ja tiede on muuttanut maailmaa eniten. Lopuksi Valtaoja heitti ilmaan ajatuksen siitä, tuleeko ihmisen äly vastaan maailmankaikkeuden ymmärtämisessä. Onko maailmankaikkeuden määrittelemisessä käytettävä matematiikka loppujen loppuksi ihmisen älyn rajojen ulkopuolella? 


Jos haluamme ymmärtää maailmaa, on ymmärrettävä matematiikkaa.